Cum va evolua bursa in 2020?

Draga membru al Clubului Investitorilor,

Astăzi bursa are o zi de pauza pentru ca in USA se celebreaza ziua lui Martin Luther King Jr..

La ce sa ne asteptam de la 2020

Dupa atatia ani de crestere a bursei, multi spun ca actiunile sunt scumpe si ca va veni o retragere puternica.

Dar ca sa stim mai bine daca sunt scumpe sau nu, trebuie sa ne uitam la mai multi factori. Pentru mine, cea mai obiectiva metoda mi se pare cea propusa de profesorul Aswath Damodaran.

Pentru a verifica pe unde se afla preturile actiunilor in raport cu valoarea lor si alte alternative de investitii, Aswath Damodaran calculeaza un numar numit ERP – equity risk premium. ERP inseamnă recompensa pentru asumarea riscului de a investi in actiuni. Pentru a-l calcula, ia in calcul profiturile, dividendele, randamentul obligatiunilor si al bonurilor de trezorerie.

Ca sa simplific lucrurile, cu cat e mai mare ERP-ul cu atat mai bine. La inceputul anului 2019 ERP-ul era 5.96% și S&P500 a crescut in 2019 cu 28.8%.

La inceputul acestui an, Aswath a calculat ERP-ul la 5.2%. Mai mic decat cel de anul trecut, dar tot foarte bun.

Din mai multe motive, inclusiv din cauza ca e an de alegeri prezidentiale in USA si eu ma astept la un nou an bun pentru actiuni.

Acum, cateva actualizari despre portofoliul nostru.

Century Communities

Century Communities e una dintre investitiile mele preferate.

Un constructor de case de top din USA a anunțat recent un plan de a construi o nouă comunitate master cu peste 55 de apartamente in zona urbana a orasului Fremont, California. Compania are deja alte două colecții în apropiere: un set de case de familie și un set suplimentar de apartamente în stil „casa urbană”, care sun deja la vânzare. Pretul actiunilor e 6,85 x profiturile estimate pentru 2020, (EPS = $4,28).

Actiunile Century par subevaluate.

Upland Software

Upland Software, o companie care înghite alte companii și furnizor de software (bazat pe cloud) pentru organizarea muncii în întreprinderi, a anunțat recent câteva actualizări inovatoare la soluția sa de gestionare a cunoștințelor pentru întreprinderi, RightAnswers.

Soluția intuitivă a fluxului de lucru simplifică gestionarea informațiilor și eficientizează modul în care întreprinderile își deservesc clienții. Se tranzacționează la 14,6 x EPS 2020 ($2.66). Cu creșteri de peste 10% ale veniturilor si profiturilor, actiunile Upland par subevaluate.

Seara buna,

Bogdan Popescu

Obligatiunile

obligatiune de statDaca in actiuni investim in primul rand pentru cresterea capitalului, in obligatiuni se investeste pentru pastrarea capitalului si pentru generare de venituri.

In timp ce actiunile pot creste nelimitat, cand investesti in obligatiuni, stii de la inceput profitul maxim pe care-l poti obtine.

Si mai exista o mare diferenta ce deosebeste obligatiunile de actiuni.

Riscul sa pierzi banii e cel mai Citeste tot Obligatiunile

Nou mod inteligent de a economisi bani si timp

La sfârșitul anului trecut am facut o chestie (mai mult fortat de împrejurări) și s-a dovedit a fi una dintre chestiile alea de la care nu te-aștepți la mare lucru, dar se dovedesc a fi extraordinare.
E ceva ce ma ajuta astazi sa economisesc timp, sa platesc mult mai putine comisioane la banci si chiar sa câștig bani in plus.
De exemplu, cand trebuia sa platesc chiria lunara (sau rata la banca), aveam de facut urmatoarele lucruri:

Citeste tot Nou mod inteligent de a economisi bani si timp

Q&A despre Imobiliare

Întrebare:

„Buna, Bogdan,

Multumesc mult pentru lectiile pe care le trimiti periodic. Sunt foarte utile pentru mine.

In alta ordine de idei, am nevoie de parerea ta in privinta pietei imobiliarelor, chiar daca stiu ca nu e sfera ta preferata:

1. As vrea sa mai cumpar un apartament si preturile momentan sunt destul de mari fata de ultimii 2-3 ani. Vor mai scadea preturile oare in curand?
2. Cum crezi ca va evolua Citeste tot Q&A despre Imobiliare

2019… Al doilea an de scadere a bursei dupa 9 de crestere?

cum te protejezi de crizaNimeni nu stie ce va fi pana pe 31 decembrie 2019… si hai sa-ti spun de ce. Avem un eveniment cu doua posibile finaluri: scadere, sau crestere. Inainte sa se dezvaluie deznodamantul… exista probabilitati pentru ambele variante: x% pentru una; 100-x pentru cealalta.

Si pentru a-l aproxima pe X cat mai realist nu exista o formula anume, sunt diferite metode si diferite variabile de luat in considerare.

Dupa mine, as paria pe un an de crestere. Daca cumva esti in echipa „vine criza”, hai sa vedem ce metode ai sa te Citeste tot 2019… Al doilea an de scadere a bursei dupa 9 de crestere?

Cele două căi spre vârf

Scott Adams (tata lui Dilbert) spune sa creezi sisteme in loc sa-ti stabilesti obiective.
Altii spun sa te concentrezi pe proces in loc de rezultate.

Ce? Spune-mi frate mai pe romaneste…

Imagineaza-ti ca esti pe un munte.
Vrei sa ajungi in varful lui. Habar n-ai care e drumul. Si e o ceata deasa. Din cand in cand cad pe tine si te lovesc bucati de stanca. Te dau inapoi.
Cateodata mai sufla vantul si te impinge Citeste tot Cele două căi spre vârf

Cel mai ieftin si sigur mod de a investi in aur. Dar poate fi o buna investitie?

Mai multi cititori si membri ai programelor mele de investitii m-au intrebat despre aur in contextul unei investitii care sa ne protejeze de o eventuala criza.  Nu prea aveam insa cu ce sa contribui la conversatie pentru ca, datorita unor motive pe care le vei afla din acest text, nu ma prea interesa o investitie in acest activ.

Totusi, am decis sa aloc ceva timp si sa ma documentez despre ce-ar insemna o asemenea investitie. Citeste tot Cel mai ieftin si sigur mod de a investi in aur. Dar poate fi o buna investitie?